РОСIЙСЬКО-АФРИКАНСЬКI ЗВ’ЯЗКИ: КУЛЬТУРНI I ЛIТЕРАТУРНI КОНТЕКСТИ

Автор(и)

  • Iоанна Мазур Жешувський університет, Poland

DOI:

https://doi.org/10.18524/2312-6809.2016.23.129432

Ключові слова:

Чорна Африка, культурні взаємозв язки, літературні контексти, система цінностей

Анотація

Стаття присвячена дослідженню феномена міжкультурних зв язків і впливів між Росією та Африкою, які знайшли своє відображення у літературних творах. Метою даноі статті є аналіз того, чому дика і невідома Африка привернула увагу багатьох російських письменників. Серед тих, хто присвятив своі твори чорному континенту, були Миколай Гумильов, Іван Гончаров, Корній Чуковський, Константин Бальмонт, Василь Немирович-Данченко, Іван Бунін та інші.

Авторка статті намагається з ясувати, які фактори об єднують Африку і Росію, а, саме, з ясовує, що сприяло наближенню краін: близькість історіі і складноі політичноі ситуаціі чи, можливо, за цим особливим спорідненням приховується щось більше, що об єднує Росію і Африку? У статті з ясовуються причини захоплення Росіі чорним континентом. У ній також вказано на час пояаи цього особливого інтересу до Африки, що також вплинуло і до сьогодні впливає на готовність двох народів, які знаходяться на такій далекій відстані, до співпраці.

Авторка сконцентровує увагу не лише на схожості між росіянами та африканцями, але і на іхній літературній творчості, на якій тим чи іншим чином позначились захоплення російських письменників чорним континентом. Ця стаття є спробою переконати читача в тому,що російський менталітетближчий до африканського, навіть, порівняно з ментальністю мешканців Західноі Європи. Все це відбилось на системі цінностей,властивій для представників обох культур. Для мешканців африканського континенту, як і для мешканців Російськоі імперіі, головними у житті є не матеріальні цінності, а сімейні зв язкиі почуття колективноі єдності. Ці спільні життєві цінності знайшли відповідне відтбраження у літературних творах великих російських письменників.

Посилання

Czukowski, K. (2015), Krokodyl [Crocodile], Electronic data: http://biblionetka.pl/art.aspx?id=704106 [in Polish].

Ethiopia – Christianity, Islam, Judaism. Electronic data: http://online-books.openu. ac.il/russian/ethiopia-christianity-islam-judaism/introduction.html [in English].

Puszkin, A.S. (2015), Murzyn Piotra Wielkiego [The Nigger of Peter the Great]. Electronic data: http://cyfroteka.pl/ebooki/ Murzyn_ Piotra-ebook/p14814i36546 [in Polish].

V'yunov, Y.A. (2002), Slovo o russkih, [The Word about the Russians], IKAR, Moscow [in Russian].

Davidson, A. B. (2003), Afrika v istorii mezhdunarodnyh svyazej Rossii (opyt trekh stoletij). [Africa in the history of international relations of Russia (experience of three centuries)], Rossiya v Afrike i Afrika v Rossii – Russia in Africa and Africa in Russia. Materialy nauchnoj konferencii «Afrika: obshchestva, kul'tury, yazyki» (Sankt-Peterburg, 16 – 18 maya 2001 g.), Moscow, Institute of Africa RAN, pp. 32–33 [in Russian].

Korendyasov, E. N. (2007), Obshchee i osobennoe v formirovanii obraza Rossii v Afrike [General and particular in the formation of Russia’s image in Africa], Rossijsko-afrikanskie otnosheniya i obraz Rossii v Afrike. Sbornik statej – Russian-African relations and the image of Russia in Africa. Digest of articles, Moscow, Institute of Africa RAN, pp. 10–20 [in Russian].

Krylova, N. L. (2006), Afro-rossiyane: brak, sem'ya, sud'ba [Afro-Russians: marriage, family, fate], Moscow, Rossijskaya politicheskaya ehnciklopediya (ROSSPEHN) [in Russian].

Paustovskij, K. (1946), Dalekie gody [Early years], Moscow – Leningrad, pp. 45–46 [in Russian].

People’s Friendship University of Russia. Electronic data: http://rudn.ru [in Russian].

Tatarincev, V. M. (2003), Afrika v sovremennom mire [Africa in the modern world], Moscow, Nauchnaya kniga [in Russian].

Filatova, S. V. (2010), Tropicheskaya Afrika [Tropical Africa], Moscow, Mir knigi [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2016-11-22

Номер

Розділ

ПРОБЛЕМИ КОМПАРАТИВІСТИКИ