Проекція нового світу в поемі О. Блока «Дванадцять»

Автор(и)

  • Ольга Богданова Санкт-Петербурзький державний університет, Russian Federation

DOI:

https://doi.org/10.18524/2312-6809.2018.26.129470

Ключові слова:

російська література початку ХХ століття, поема О. Блока «Дванадцять», містико-філософська система

Анотація

У статті з нової точки зору, спираючись на гностико-містичні уявлення епохи, на філософські ідеї В. Соловйова, авторкою розглядається поема О. Блока «Дванадцять». У тексті виявляється філософська тріада, народжена художньою свідомістю Блока, що відображає модель етико-естетичної проекції нового світу, очікуваного поетом, який він вітає. Поступальний рух до ідеалу, гармонії і досконалості для Блока здійснюється поетапно: первинний Хаос — вівтарна жертовність — християнізований Космос. Звертаючись до ідеї символізму В. Соловйова, а також до містичних ідей розенкрейцерства та ідеї Платона про доцивілізаційне тваринне існування людства, Блок в поемі втілює надію на можливість перевтілення «курки в лебедя», про злиття революційного народу-розбійника (12 розбійників-червоноармійців) і розенкрейцерова Христа («у білому віночку з троянд»), про злиття червоного революційного прапора і кривавої ознаки спокути (через жертовність діви-блудниці). У статті акцентується глибина містико-філософської утопії Блока і її органічний зв’язок з усією творчістю видатного поета-символіста.

Посилання

Blok, A. (1960–1963), Sobraniesochineniy: v 8 (9) t. [Collected works in 8 (9 extra) volumes], Moscow, vol. 3. [in Russian].

Tikhonov, A. N., Bojarinova, L. W. and Ryzhkov, A. G. (1995), Slovar’ russkih lichnyh imen [Dictionary of Russian personal names], Moscow [in Russian].

Toporov, V. (1987), Tekstgoroda-devyigoroda-bludnicy [Text city-virgin and town-whore in the mythological dimension], Studies on the structure of the text, Moscow [in Russian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2018-04-26

Номер

Розділ

ХУДОЖНІЙ ДОСВІД ХХ-ХХІ СТОЛІТТЯ