ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕТЕКТИВНОЇ СХЕМИ В ПОСТМОДЕРНІСТСЬКІЙ ЛІТЕРАТУРІ (Г. дель Торо та Ч. Хоган «Штамм»)

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.18524/2312-6809.2019.29.180825

Ключові слова:

постмодерний роман, детектив, класичний детектив, містика, формульна схема

Анотація

У статті виявлено та проаналізовано способи та шляхи трансформації схеми класичного детективу в постмодерністському романі Г. дель Торо та Ч. Хогана «Штамм». У постмодерністській літературі детектив найчастіше виступає не як самостійний жанр; він синтезується з іншими жанровими різновидами роману і виконує переважно формальну функцію сюжетної організації оповіді, що в кінцевому рахунку розмиває саму структуру детективу. Тому роман Г. дель Торо та Ч. Хогана «Штамм» — не виняток; він є постмодерністським романом, у якому поєднані елементи роману жаху, містики, трилера, детективу.

Завдяки детективній схемі автори зберігають таємничість і напруженість оповіді, вдаючись при цьому ще й до елементів містики. Однак саме незвичність, нереальність подій автори і намагаються проаналізувати, логічно та інтелектуально аргументувати на рівні свідомості і реального буття, що виключає ірреальне пояснення зображуваних подій та дає можливість їхньої інтерпретації в філософсько-онтологічному плані. Така трансформація морально-філософської проблематики, надання їй онтологічного характеру без ознак дидактизму та моралізаторства можлива саме завдяки використанню детективних елементів у тексті роману. 

Біографія автора

Юлія Жук, Одеський національний політехнічний університет

Zhuk Yulia

Посилання

Vysocjka N. O. (2011) Mistychne jak pryjom: postmoderni prymary Khajghejtsjkogho cvyntarja [Text] Chernivci [in Ukrainian].

Lotman Ju.M. (1995) O dujeli Pushkina bez «tajn» i «zagadok» [in Russian].

Shklovskij V. (1983) O teorii prozy, Moscow [in Russian].

Del Toro G., Hogan C. (2010) The strain. Book I of the Strain Trilogy — London: An Imprint of Harper Collins Publishers, [in English].

Haycraft H. (1983) The Art of the Mystery Story. A collection of critical essays — New York: Carroll & Graf Publishers, [in English].

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-27

Номер

Розділ

ХУДОЖНІЙ ДОСВІД ХХ-ХХІ СТОЛІТТЯ